Синът на Тодор Живков – Владимир Живков е починал на 69

...
Синът на Тодор Живков – Владимир Живков е починал на 69
Коментари Харесай

Отиде си Владко Живков

Синът на Тодор Живков – Владимир Живков е умрял на 69 години. Кончината му е тъкмо 40 години след гибелта на неговата сестра Людмила Живкова (21 юли, 1981 г.).

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 година в София в фамилията на тогавашния секретар на Централния комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 година приключва приблизително обучение в 35-а гимназия с преподаване на съветски език в София. От 1971 година е член на Българска комунистическа партия. След това приключва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 година стартира работа като теоретичен помощник в Института по науките за страната и правото при Българска академия на науките. Под управлението на неговия началник Ярослав Радев през 1981 година пази дисертация на тематика „ Правна оценка на Нюрнбергския развой “, евентуално писана от самия Радев.Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има наследник Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има щерка Елизабет Живкова.

След гибелта на сестра си Людмила Живкова Владимир Живков става основен шеф на Центъра „ Знаме на мира “ (до 1989 г.). Същата година е определен за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В интервала 1982-февруари 1990 година е ръководител на Международната фондация „ Людмила Живкова “. От 27 май 1983 до юни 1989 година е заместник-председател на Комитета за просвета. През 1986 година става заместник-председател на Съвета за духовно развиване при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Народен представител в 8-о и 9-о национално заседание и член на Комисията по духовно развиване и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.

При социализма към него се носеха доста клюки, главният - за тежко пиене и принуждение в фамилията. След развода първата му брачна половинка Маруся, дружно със сина им Тодор Живков емигрира в Съединени американски щати. Там Тодор се устоя от покер шампионати.

След 10 ноември Тодор Живков е чуван постоянно да показва разочарованието си от сина си Владимир.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР